Våra ostar

Våra ostar tar vi ifrån två prisbelönta osttillverkare, en från andra sidan vättern, Almnäs bruk i Hjo. Den Andra kommer från våra södra länsdelar, Brostorps gårdsmejeri i Ydre.

Vi serverar osten i ca 40g/bit för 65:- med Birgitta systrarnas egen tillverkade marmelad

Brostorps ostar.

I det lilla gårdsmejeriet på Brostorps gård i Ydre i södra Östergötland tillverkas det ost och ostkaka på ett hantverksmässigt sätt. De använder enbart mjölk från korna på Brostorps gård till deras ostar och ostkakan. De pastöriserar all mjölk till osttillverkningen.

Gammaldags hemost

En lagrad hårdost med ljuvliga smaker, friska och lätt syrliga smaker som varar länge i munnen. Under hela sin lagringstid ligger osten vakuumförpackad.

Osten blev utsedd till Årets Närproducerade Mejeriprodukt 2009 och fick en bronsmedalj vid SM  i mathantverk 2011.

Josefine

En mjuk delikatessost med vitmögel på ytan som ger den goda, lite champinjonlika, smaken. Viss variation på smaken beroende på mognadsgrad.

Oliver

En mjuk delikatessost med vitmögel på ytan. Hackade svarta kalamataoliver tillsätts i ostmassan just innan den tas upp ur vasslen och läggs i ostformarna. Oliverna sätter sin prägel på ostens smak.

Brostorps Lilla Blå

En delikatessost med blåmögel. Osten har en mild men fyllig smak. Konsistensen är krämig. Osten har mest blåmögel på utsidan. Inuti osten, som är väldigt tät, får blåmöglet mindre syre och därför svårare att utvecklas.

Brostorps Stora Blå

Robust ost med mycket karaktär. Den är fast i konsistensen och har mycket blåmögel inuti. Smakar fylligt av smörkolasmak och nötighet med bra sälta. Osten behöver en mognadstid på minst fyra månader. Fick Vincontorets pris för bästa ost 2009.

Denise – Kittost

En halvmjuk ost med tvättad yta. Ytan är röd-gul och det tar lång tid för osten att utvecklas. Karaktären hos osten kommer från en väl utvecklad kittyta, både i smak och doft. Mognadstiden är minst tre månader. Utsedd till årets närproducerade mejeriprodukt 2011.

Almnäs bruk

Tillverkningen av ost på Almnäs Bruk återupptogs den 21 oktober 2008 efter ett uppehåll sedan 1961. Det är det fjärde kända ysteriet i Almnäs historia och vi vet med säkerhet att osttillverkningen existerade redan på 1830-talet. Nu tillvärkas det ekologiska ostar på Almnäs bruk.

All mjölk är pastöriserad.

Almnäs Tegel

Almnäs Tegel är en hårdpressad ”skållad” ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talets mitt och framåt. På ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet har vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden i Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades på Almnäs fram till 1976.

Wrångebäckosten

Wrångebäcksosten är en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som man gjorde på Almnäs redan på 1880-talet och ända fram till 1961. I äldre litteratur kan man läsa att Wrångebäcksosten var urtypen för det som kom att kallas ”storpipig herregårdsost”.

Anno 1225

Anno 1225 är en ost som knyter an till Almnäs tidigaste historia, tillverkad och lagrad som den skulle kunna ha varit på medeltiden. Ostformen utgörs av en korg i flätad sälg och tillverkas av korgmakerskan Astrida Smilktene i den lilla staden Talsi i västra Lettland. Korgarna är kopior av historiska korgar som vi har funnit hos Länsmuséet i Skara. I samband med World Cheese Awards i november 2012 i Birmingham belönades Anno 1225 med utmärkelsen Guld vilket vi är väldigt stolta över.