Välkommen till bords!
Restaurang Munkklostret och dess vinkällare är belägna i det historiska Munkklostret i Vadstena. Här serveras à la carte, kvällsmenyer och en imponerande vinlista med utvalda viner från hela världen.
Vår meny är inspirerad av äkta svenska smaker anpassade till säsongen – från Vätterns kräftor och örter från munkarnas egen örtagård till svamp och bär från skogarna omkring Vadstena. Vi är stolta över att bevara det klassiska kökshantverket och skapar en autentisk matupplevelse genom att tillaga våra rätter från grunden.
Är ni 8 personer eller fler? Härligt! Vänligen gör ett enhetligt menyval genom att välja en av våra rekommenderade kvällsmenyer. Du hittar dessa längst ned på denna sida. Lyckas ni inte med detta innan, kommer ni bli serverade kvällens trerätters meny som köket valt ut. Vi tar självklart hänsyn till ev. allergier eller specialkost som föranmälts senast tre dagar innan ankomst.
Är du hotellgäst och har bokat ett paket för att njuta av kvällens två- eller trerättersmeny? I så fall kan du scrolla ner till slutet av denna sida för att se vad som kommer att serveras under ditt besök.
Vänligen meddela om du har några allergier innan ankomst. Observera att vi byter meny den 16/6- denna kan du läsa redan nu längst ned på sidan.
Halstrad tonfisk
Serveras med ponzu, picklad zucchini, soja, sesamfrön och hemslagen misomajonnäs.
195
Krämig sparrissoppa
Serveras med kycklingmousseline, dragonolja och en syrlig sparrissallad med vit sparris och citron.
195
Klassisk Toast Skagen
Serveras på traditionellt vis med smörstekt bröd, dill och citron. Toppas med löjrom för lite extra lyx.
195
Munkens jubiléumsrätt*- Ugnsbakad röding
Serveras med ostronskivling, spenat, puffat ris, rökt forellrom och en smakrik smörad havskräftbuljong.
* I år firar vi 40 år, och i lika många år har rödingen funnits med på vår meny i olika utföranden. En äkta klassiker!
355
Köksmästarens favorit! - Kalvinnerfilé
Serveras med grön sparris, rotsellerikräm smaksatt med rostad vitlök, ramslöksolja, fetaostemulsion och mustig rödvinssås.
385
"Socca" på annat vis
Kikärtsomelett, serveras med en fyllig getostkräm, riven Gruyéreost, bakade cocktailtomater och friterad ostronskivling.
285
Ryggbiff
Serveras med friterad grönkål, picklad zucchini, café de Paris- smör samt en len potatispuré smaksatt med parmesanost.
485
Crème brûlée
Smaksatt med mjölkchoklad, serveras med hallonkräm och färska hallon.
145
Tonka- toscakaka
Serveras med krämig pannacotta smaksatt med Tonkaböna och blodapelsinsorbet.
145
Dagens utvalda ostar- serveras med Birgittasystrarnas hemlagade marmelad.
fr. 65:-/bit
Handgjorda praliner
36
KAFFE & COGNAC
Kravmärkt bryggkaffe & 3 cl Cognac Daniel Bouju Selection Speciale 3 cl
129
Har du bokat paket med en middag inkluderad i din vistelse ingår kvällens fasta meny.
MUNKENS KLASSIKER
Serveras måndag, onsdag & fredag som kvällens meny.
VIT SPARRIS - Krämig sparrissoppa, serverad med kycklingmousselin och sparrissallad. En syrlig vårlig soppa som fångar säsongens delikata smaker och lyfter fram huvudråvaran sparris, som aldrig smakar bättre än nu.
RÖDING- En perfekt tillagad Rödingfilé, tillsammans med ostronskivling, spenat, puffat ris, rökt forellrom och smörad havskräftbuljong. Röding är Munkklostrets klassiker, och den har varit på vår meny i inte mindre än 40 år. Med olika tillbehör och smaksammansättningar vid varje meny är detta kökets självklara paradrätt.
TONKABÖNA- En kombination av sötsyrlig blodapelsin, toscakaka och pannacotta smaksatt med tonkaböna.
VÅRENS SMAKER
Serveras tisdag, torsdag, lördag & söndag som kvällens meny.
TONFISK- Halstrad tonfisk, serverad med ponzu, soja, sesam, picklad zucchini och misomajonnäs. En spännande kombination av sött, syrligt och salt inspirerat av det asiatiska köket sätter tonen för middagen med en aptitretande start.
KALV- Kalvinnerfilé, serverad med rotsellerikräm smaksatt med rostad vitlök, ramslöksolja, fetaostemulsion, grön sparris och rödvinssås. Sparris & Ramslök ger en härlig försmak från vårens generösa skafferi och kalvinnerfilé är vår kökmästares absoluta favoritråvara på vårkanten.
MJÖLKCHOKLAD- En ljuvligt len créme brulee med smak av mjölkchoklad, serverad med hallonkräm.
Gäller from den 16/6 2025
FÖRRÄTT
Citrongravad torsk – 195 kr
Serveras med harissamajonnäs, jalapeño-olja, friterad polenta och slungad fänkål.
Tunt skivad oxfilé – 195 kr
Med svartpepparmajonnäs, torkad nduja, rödvinsvinägrett, örtblandning och hyvlad hemost.
Klassisk Skagen – 195 kr
En svensk favorit med handskalade räkor, majonnäs, dill och citron.
***
VARMRÄTT
Röding – 375 kr
Med blomkålskräm, picklad grön tomat, forellrom, bella verde, brynt sojasmör och dillkokt potatis.
Rödvinsbrässerat högrev – 385 kr
Serveras med morotskräm, chimichurri, bakade morötter, potatiskaka och vinägersky.
Ryggbiff – 525 kr
Med bakad purjolök, blomstersmör med vitlök, vitlöksbakad bakpotatis och mojo rojo-sås. Vår hängmörade ryggbiff är av mycket hög kvalitet och tillagas med kappa. Biffen är särskilt utvald av vår köksmästare och har en rik marmorering enligt minst grad 4/5*
*Köttets grav av marmorering beror på djurets genetiska egenskaper, utfodring och slaktålder- hur det har utfodrats på gården och vid vilken ålder det slaktats.
Spansk tortilla – 285 kr
En vegetarisk rätt med mojo rojo, bella verde och gruyèrekräm.
***
DESSERT
Rabarberkompott – 155 kr
Med vispad mascarpone, hyvlad rabarber och frisk citronsorbet.
Yoghurtparfait – 155 kr
På mandelbotten med jordgubbar, jordgubbskräm och brynt smörpulver.
Coupe Colonel – 75 kr
Citronsorbet med en skvätt vodka och flädersaft.
***
Serveras vid val av fast meny, måndagar, onsdagar & fredagar.
Tunt skivad oxfilé
Med svartpepparmajonnäs, torkad nduja, rödvinsvinägrett, örtblandning och hyvlad hemost.
Röding
Med blomkålskräm, picklad grön tomat, forellrom, bella verde, brynt sojasmör och dillkokt potatis.
Yoghurtparfait
På mandelbotten med jordgubbar, jordgubbskräm och brynt smörpulver.
***
Serveras vid val av fast meny, tisdagar, torsdagar, lördagar & söndagar.
Citrongravad torsk
Serveras med harissamajonnäs, jalapeño-olja, friterad polenta och slungad fänkål
Rödvinsbrässerat högrev
Serveras med morotskräm, chimichurri, bakade morötter, potatiskaka och vinägersky.
Rabarberkompott
Med vispad mascarpone, hyvlad rabarber och frisk citronsorbet.