Boka bord i restaurangen

Mat & dryck i Vadstena

Ge efter för frestelsen och upplev en minnesvärd smakupplevelse.

Njut av att bara slå dig ner och bli guidad genom en gastronomisk upplevelse på Vadstena Klosterhotel. Här dominerar de svenska smakerna som passar för årstiden. De härligt doftande örterna hämtas från den egna gården. Låt smaksensationen bli något utöver det vanliga när svensk historia gifter sig med din matupplevelse.

 

Mat & dryck i vår regi runt om i Vadstena

Varmt välkommen till våra matställen – Restaurang Munkklostret – Slottsvillan – Klostercaféet – Baren och Terassen… och missa inte att besöka vår vinkällare som byggdes 1384.

Restaurang Munkklostret

Den enda byggnad som finns kvar från det forna munkklostret, är det hus som Restaurang Munkklostret idag är verksamt i. Huset var under klosterperioden från 1384 och framåt, endast en våning högt. I mitten av 1600-talet fick huset en ny användning när Vadstena Krigsmanshus inrättades.

Krigsmanshuset var en sorts pensionärshem för hemvändande, sårade soldater. På 1760-talet byggdes huset om med ett andra våningsplan – det vi kallar 1700-talsvåningen (10), efter ritningar av överintendenten C. J. Cronstedt. Huset fick då den exteriör man kan se idag med en mellanliggande blindvåning mot entrésidan. Munkklostrets byggnad utnyttjades huvudsakligen för krigsmanshusets personal. De intagna på krigsmanshuset, gratialisterna, bodde i nunneklostrets västra länga (dagens hotellbyggnad). Idag finns konferensrum och sällskapsrum med bar i 1700-talsvåningen.

Vinkällaren

1384 byggdes vinkällaren

Under bottenvåningen (källaren) i den södra delen av munkklostret finns vinkällaren. De tjocka valven har burit klosterbyggnaden sedan slutet av 1300-talet.Munkarna använde källaren för lagring av öl, vin och även ost. Vinkällaren idag består av cirka 5 000 flaskor uppdelade på ca 700 sorter mest från Frankrike och de klassiska vinområdena Bordeaux samt Bourgogne. Vi har naturligtvis viner från nästan alla Världens hörn.

Varje kväll är vinkällaren öppen en speciell tid (fråga vid bokning) så man har möjlighet att gå ner och smaka på något gott vin. Vi har givetvis vinprovningar om så önskas(måste bokas i förväg).

Slottsvillan

Känn sommarens puls mitt i centrala Vadstena i den vackra slottsträdgården med egen sandstrand, allt för att få den perfekta lounge känslan i sommarmiljö. Sitt ner bekvämt och ta en drink och se solen gå ner bakom Slottet.

Njut av vår välfyllda grillbuffé och känn doften av nygrillat i vår mysiga uteatmosfär. Härliga sallader och fräscha grönsaker. Såser med olika smakbrytningar så alla kan hitta sin favorit. Kött och fisk, kryddat med inlevelse och med samspelta tillbehör. Sommardrycker som öl, vin mm inkl. alkoholfritt serveras.

Restaurang Slottsvillan är stängd för säsongen.

Klostercaféet

Vadstena Klostercafé ligger vid stranden med utsikt över Vättern och är granne med Klosterhotellet, Restaurang Munkklostret, Klosterkyrkan och Klostermuseumet. Byggnaden uppfördes under 1700-talet som prästbostad till Vadstena krigsmannahus.

Det finns möjlighet till bad i Vättern, sandbotten och långgrunt. Den grönskande parken framför hotellet ger både sol och skugga för den som vill ha en avslappnad vistelse.

Cafét erbjuder kaffe, te, delikata smörgåsar, bakverk och glass m.m. Vi serverar även vin, öl och alkoholfria alternativ. Vid regn kan du sitta inne och njuta av den hemtrevliga atmosfären.

Vi har nu stängt för säsongen och tackar alla trevliga gäster som besökt oss.

Bar

Välkomna till vår nya bar och lounge med bekväma soffor och fåtöljer, mitt emot receptionen. En mysig och avslappnade miljö för att läsa, filosofera eller diskutera.Ta en öl eller ett glas vin med snacks efter shoppingen, konferens eller innan middagen, naturligtvis finns det också alkoholfritt alternativ.

Sommartid har vi även en lounge i utemiljö. Koppla av och njut av något gott samtidigt som du ser solen går ner över Vättern.

Vi erbjuder öl, vin och alkoholfritt samt snacks från reception att njuta av i vår lounge, varje dag!

Terrassen

På Terrassen kan man unna sig. Ta en sipp av den kylda drycken samtidigt om du ser solens sista strålar glittra i Vättern. På menyn finns sommarens alla klassiker, vraka bland läckerheter och till efterrätt säsongens bakverk. Köksmästaren är noga med kvaliteten på råvarorna och använder gärna kryddor från munkarnas örtagård.På Terrassen omfamnas du i en avslappnad sommaroas.

Vi tackar alla gäster för en fantastisk säsong! Hoppas vi ses igen nästa sommar.

Nyhet: Vadstena Slott

På Vadstena Slott ekar högtidliga rådsmöten och fest sedan urminnes tider – passa på att även ditt möte får chansen att klinga genom historien.

Translate »