Att göra i Vadstena, Östergötland | Vadstena Klosterhotel
014313000 hotel@klosterhotel.se Boka nu: Presentkort →

Att göra i Vadstena

Vadstena har en fantastiskt välbevarad historia och omges av östgötsk natur och Vätterns klara vatten. Det finns många tillfällen för guidade turer eller strövtåg på egen hand för att utforska både historia och kultur.

Vadstena Slott

Vadstena slott är det bäst bevarade renässansslottet i Sverige från Gustav Vasas tid. Det började uppföras som försvarsanläggning år 1545 av kung Gustav Vasa, det dröjde ändå till 1620 innan slottet stod helt färdigbyggt. Som besökare kan man idag bland annat se utställningar på första våningen, tillsammans med guide se tre av de fyra kanontornen med kanoner från samtid. Man får också besöka de möblerade salarna på tredje våningen med tavlor från 1500- och 1600-talet.

Mårten Skinnares hus

Detta säregna mycket välbevarade senmedeltida hus, byggt cirka 1520, är bland annat berömt för sitt prevet (toalett). Mårten Skinnare var en rik köpman som även hade uppdrag för kung Gustav Vasa, men föll senare i onåd.

Hospitalmuseet

Mårten Skinnare inrättade ett kombinerat sjukhus och härbärge för behövande som senare blev hospitalet i Vadstena. På Hospitalsmuseet får vi en bild av hur mentalvården fungerade förr. Här skildras människoöden, vi kan läsa journaler och få en känsla av hur olika behandlingsmetoder har genomförts.

Klostermuseet

Här förmedlas kunskap om Den Heliga Birgittas liv, hennes visioner, uppenbarelser och omvärld. På museet berättas också om det medeltida klosterväsendet och dess stora betydelse för Sverige – religiöst, ekonomiskt och kulturellt.

Klosterkyrkan

Vadstena Klosterkyrka är från 1430-talet och byggd efter den Heliga Birgittas anvisningar och det tog hela 61 år att bygga. Hit har människor från hela världen vallfärdat sedan medeltiden och idag ses kyrkan som ett av Europas viktigaste pilgrimsmål och finns med i Michelinguide- sevärdheter med 3 stjärnor!

Pilgrimscentrum

Vadstena är och var en betydande internationell pilgrimsort. Pilgrimsmotivet finns sedan mycket lång tid tillbaka i nästan alla kulturer och religioner. Antalet som ge sig ut på Pilgrimsvandring eller vallfärd ökar och i Vadstena är klosterleden den mest besökta.

Gamla Teatern

En välbevarad mindre landsortsteater i Vadstena klosterområde. Vadstena gamla teater är idag en del av Vadstena klosterområde. År 1847 byggdes den f.d. Assemblésalongen om till en mer renodlad teater. 1967 installerades värme och ett nytt elsystem och 1972 loger och wc i gamla trädgårdsbyggnaden.

Rödtornet

S:t Pers kyrka i Vadstena var stadens gamla stadskyrka, helgad åt S:t Per, som byggdes på 1300-talet, idag återstår enbart klocktornet Rödtornet. Kyrkan ersatte en romansk stenkyrka från 1100-talet, vars grunder hittades i S:t Pers forna kyrkogård 1956. En del av ett tidigkristet gravmonument, funnen sensommaren 2006, visar att det funnits en kyrka här redan på 1000-talet, troligtvis uppförd som en privat gårdskyrka till den storgård som föregick Bjälboättens palats.

Omberg

På Omberg finns en värdefull natur och en fantastisk artrikedom. Några av de mest värdefulla naturområdena på Omberg är skyddade som naturreservat. Omberg ligger söder om Vadstena och har en milsvidd utsikt över Vättern och Östgötaslätten. Det finns flertalet fornborgar samt naturstigar och cykelrundor. En underbar miljö för dig som vill ut och röra på dig i naturen. Du kan också bara njuta av korvgrillning eller picknick i det gröna.

Tåkern & Naturrum

Tåkern är en av norra Europas förnämsta fågelsjöar och ligger på Östgötaslätten. Här rastar uppemot 70 000 änder, gäss och svanar och det är en fantastisk natur. Det finns flera utkikstorn och vandringleder runt sjön. Naturum Tåkern, som ligger vid sjön, är en verksamhet med utställning samt natur- och kulturguidningar och andra aktiviteter.

Vas Vitreum glasbruk

Gör ett besök hos Vas Vitreum, litet glasbruk beläget centralt i Vadstena i Azylenparken. Vas Vitreum drivs i 5 generationen av duktiga glasmästare. Se det otroliga hantverket på nära håll.